Cukier biały a brązowy – czym się różnią?

Cukier jest uznawany za jeden z podstawowych produktów spożywczych, dlatego znajduje się w zdecydowanej większości domów. Nie każdy wie jednak, jakie są różnice oraz podobieństwa pomiędzy cukrem białym a cukrem brązowym. Wydaje się zatem, że dobrze byłoby się tego dowiedzieć. Wówczas będziemy mogli określić, po który z nich lepiej sięgnąć.
Czym charakteryzuje się cukier biały?
Cukier biały uznawany jest za ten tradycyjny i cieszący się największą popularnością. Zazwyczaj to on wykorzystywany jest do różnego rodzaju wypieków i deserów. Powstaje on z buraka cukrowego i dostarcza nam właściwie samych węglowodanów. Nietrudno zgadnąć, że nie jest on produktem zdrowym. Posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego absolutnie nie powinien znajdować się w diecie osób zmagających się z cukrzycą typu drugiego. Jeżeli chodzi jednak o zalety cukru, na uwagę zasługuje na pewno możliwość jego wszechstronnego wykorzystania. Idealnie nada się co ciast, galaretek, jak również do kremów. Jego atutem jest również ogólna dostępność oraz stosunkowo niska cena.
Jakie cechy posiada cukier brązowy?
Alternatywą dla cukru białego wydaje się być cukier brązowy. Trzeba tu jednak dokonać pewnego rozróżnienia. Cukier brązowy bywa bowiem traktowany jako synonim cukru z trzciny cukrowej. Tymczasem są to dwa różne produkty. Pierwszy z nich to po prostu zwykły cukier buraczany, który jest barwiony na brązowo poprzez niewielki dodatek karmelu. Nietrudno zatem zgadnąć, że posiada on dokładnie takie same właściwości jak cukier biały. Jeśli chodzi zaś o cukier trzcinowy, zdaniem niektórych osób uchodzi on za zdecydowanie zdrowszy od klasycznego cukru białego. Rzeczywistość nie jest jednak tak różowa. Okazuje się bowiem, że w cukrze trzcinowym znajdują się jedynie śladowe ilości pewnych składników mineralnych. Nie czyni to zatem z tego produktu czegoś zdrowego. Nie należy więc sięgać ani po cukier drobny z buraka cukrowego, ani też po cukier z trzciny cukrowej. Lepiej zastąpić je zdrowymi zamiennikami, takimi jak ksylitol czy stewia.